Yıllardan beri ilimizdeki tarımsal ürün gamının arttırılması gerektiğini dile getiriyorum. Çiftçimize ve ilimiz ekonomisine daha çok gelir getirici, iklim ve toprak yapımıza uygun yeni türlerin denenmesinin yararlı olacağını yazdım. Tabii ki bunlar denenirken, her biri asırların birikimi olan geleneksel türlerinde korunması gerektiğini belirttim. Çünkü her bir tohum çeşidi ekonomik değerinin yanında kültürel bir değere de sahiptir.
Fakat son yıllara kadar her iki konuda önemli bir mesafe alınamadı. Geleneksel ürünlerimiz, salatalığımız, arbo biberimiz, tıffeh ıs sılemiz, eşiti kavunumuz başta olmak üzere saymaya kalkışsak belki sayıları 50’lileri bulacak çeşidimiz ya kayboldu ya da bir-bir kayboluyor. Umarım bunlarla ilgili olarak başlatılan gen muhafaza çalışmaları en kısa zamanda bir sonuç verir.
Asıl üzücü nokta, bunlar kaybolurken yerlerine yenilerini ikame edemedik. Haklı-haksız şu ya da bu nedenle bunun tarımından vazgeçtik. Onun yerine bu yeni ürünü deneyelim demedik. Yani hem topraklarımızdan yararlanamadık hem de ürün çeşidimiz azaldı. Bir-iki yerde yapılan çalışmalardan sonuç alınamadı. Örneğin, Baykan ilçemizde yeni yem bitkileri tarımına yönelik olarak başlatılan çalışmalar dönemin kaymakamının tayinin çıkması nedeniyle akamete uğradı.
Şimdi son bir-iki yılda yapılan çalışmalar umut verici. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesinin işbirliği, güzel günlerin geleceğinin müjdecisi gibi gözüküyorlar. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün hazırladığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresinden maddi destek alan “Tıbbi Aromatik Bitkiler“ projesi Ziraat Fakültesinin uygulama alanlarında yürütülüyor. Birkaç tıbbi aromatik bitki türünün tarımının denendiği bu projede özellikle lavanta çiçeği çok büyük umut veriyor. Aynı proje kapsamında Kurtalan ilçemizin Saipbeyli Köyünde de bir çiftçimiz lavanta tarımını deneme amaçlı olarak gerçekleştiriyor. Her iki yerde de ilimizde ilk defa lavanta bitkisi profesyonel amaçlı olarak boy salıyor.
Bir başka sevindirici gelişmede birkaç yıldan beri çeşitli cinslerde yapılan patates tarımından olumlu sonuç alınmış olmasıdır. Bu yıl 40 dekarlık bir tarlada yapılan patates tarımından çok büyük verim beklenirken, dekar başına 3.5-4 ton gibi bir verim alınması bekleniyor. Bu verimin de Türkiye ortalamasının üstünde olduğu ve buğdaya göre elde edilecek gelirin kat-kat daha fazla olduğu belirtiliyor.
İnşallah bu güzel iki çalışmayı diğerleri takip eder ve ilimiz çok zengin bir tarımsal ürün portföyüne kavuşur ve çiftçimizin cebine daha fazla para girer.
YORUMLAR