Halk Şairlerinden Mahsuni Şerif’in insanlarımızın yoksulluğunu dillendiren çok meşhur bir deyişi vardır. Bu şiirin en can alıcı dörtlüğü şöyledir:
“Yoksulun sırtından doyan doyana
Bunu gören yürek nasıl dayana
YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA
Bilmem söylesem mi söylemesem mi”
Çoğumuz, dörtlükte geçen yiğidin kuru soğana muhtaç olmasının ifade edilmesini, bir benzetme olarak tanımlarız. Bir yiğit (bir kimse) en ucuz olması gereken soğana bile muhtaç hale düşürülmüşse, varın gerisini siz düşünün, anlamına alırız. Yani, şiirdeki mısraı kuvvetli bir benzetme olarak telakki ederiz. Netice itibarıyla en fakir ve en yoksul insanın da ihtiyacı olduğunda bir baş soğan olsun alabileceğini zannederiz. Emin olun öyle değildir. Dörtlükteki ifade ayniyle vakidir.
Allah adına yemin ederim ki, ben kendim böyle bir duruma şahit oldum. Aradaki fark şuydu. İstenen soğan değil, sarımsaktı. Manavdan alışveriş yaparken, genç bir kız dükkâna girdi. Giyimi kuşamı ile orta halli bir aile kızını andırıyordu. Manava:
-Sarımsağın kilosu kaça? diye sordu.
Manav:
-35 lira! dedi.
Kız, mahcup bir ifadeyle:
-Tek bir baş alsam, kaça gelir? diye sordu.
Manav:
-1 liraya! deyince, kızcağız, almadan manavdan ayrıldı. Demek oluyordu ki, cebinde 1 lira bile yoktu!
Kendi kendime kahrettim. Poşete doldurduğum meyvelerden utandım. Manava “Bir baş değil, 1 kilo sarımsak ver, parasını ben vereyim” demeyi denedim, kızcağızı utandırmak korkusuyla yapamadım. Ben bir poşeti meyvelerle doldurmuşken, bir kızcağız, bir baş sarımsak alamadan çekip gitmişti. Kendimden ve içinde bulunduğumuz düzenden utandım!
Demek oluyor ki, Türkiye’nin 41 Avrupa ülkesi içinde sosyal adalet endeksinde sondan ikinci sırada olması gerçekçiydi.
Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği (OECD) ülkeleri arasında yapılan araştırmaya göre hazırlanan Sosyal Adalet Endeksi’nde Türkiye 41 ülke arasında 40’ıncı olmuştu.
Alman Bertelsmann Vakfı’nın AB ve OECD ülkeleri arasında hazırladığı Sosyal Adalet Endeksi’nde Türkiye 41 ülke arasında 40’ıncı, yoksulluğun önlenmesi başlığında 31’inci, adil eğitim fırsatları başlığında sonuncu, istihdam piyasasına erişim başlığında 37’inci, sosyal hayata dâhil olma ve ayrımcılığa uğramama başlığında 39’uncu, nesiller arası adalet başlığında 18’inci ve sağlık başlığında 36’ncı sırada yer alması gerçeğin ta kendisiydi.
Sosyal Adalet Endeksi’nde ilk sırada daha önceki yıllarda olduğu gibi İzlanda yer alırken, onu Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsveç gibi diğer İskandinav ülkeleri izlmekte. Almanya ise endekste Hollanda, Slovenya, Çekya ve Yeni Zelanda’nın ardından 10’uncu sırada yer almakta.
ABD sosyal adalet endeksinde 36’ıncı sırayı alırken listenin son sırasında Meksika bulunuyor.
2018 yılında 41 ülkede işsizlik oranının ortalaması yüzde 5.3 olarak kaydedilirken Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 15!
Araştırmada her ne kadar sanayi ülkelerinde iş piyasasında gelişme kaydedilse de bunun yoksulluğun azalmasına bir etkisinin olmadığı belirlendi. Bu sonucun ortaya çıkmasında tahminlere göre vadeli ve yarı zamanlı işlerde çalışanların sayısının artışı, asgari ücretle çalışılan branşların iş piyasasında daha büyük bir yer tutması rol oynuyor.
Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasında yoksulluk riskinin gençler ve yaşlılar arasında gösterdiği farklılaşma da ölçüldü. 41 AB ve OECD ülkesinin 27’sinde 18 yaşın altındaki çocuklar ve gençler 65 yaş üstüne göre daha fazla yoksulluk riski altında yaşıyor. İsveç ve Norveç gibi iyi sosyal sistemlere sahip ülkelerde de bu durum değişmiyor. Türkiye’nin ekonomisi ise dibe vuran ülkeler arasında.
Peki, YİĞİDİ KURU SOĞANA MUHTAÇ EDENLER kimlerdir. Bunda fert olarak bizlerin de sorumluluğumuz yok mu! (KOMŞUSU AÇKEN, TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR) dinimizin kuralı iken, bunu yasalarla sağlamak sorumluluğu kime aittir!
Müslüman geçinen ve her işlerinde dini referans aldıklarını iddia edenler bu durumdan hiç mi utanmıyor, hiç mi sıkılmıyorlar!!!
TAŞLAMALAR
KIRK ÜLKENİN İÇİNDE
SONDAN BİRİNCİ OLMAK
TÜRKİYE’NİN ŞANINA
YAKIŞANI BUDUR BAK!
FAKİRİ DAHA FAKİR
ZENGİNİ DAHA ZENGİN
YAPMAKTA ÇOK MAHİRİZ
BUDUR İŞİMİZ BİLİN
SOSYAL ADALET NEYMİŞ
BUNLAR LAF-I GÜZAFTIR
VARSA BUNA İNANAN
YA APTALDIR, YA SAFTIR
ADALETİ SORARSAN
ÇOKTAN GÖĞE ÇEKİLMİŞ
YEZİD GELMİŞ OTURMUŞ
HAZRET-İ ÖMER GİTMİŞ
YORUMLAR