Son günlerde Siirt medyasında ZİVZİK NAR’I ile ilgili haberler yer almaktadır. Geçmiş yıllarda ZİVZİK NARINI tanıtmak amacıyla festivaller bile düzenlenmişti. Türkiye çapında lezzeti ve çekirdeğinin sağlık açısından sağladığı faydaları tescil ettirilerek 2010 yılı içerisinde Dişlinar (Zivzik) Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği tarafından patenti alınmıştı.
Gazetemizin koleksiyonlarına bakarak konuyla ilgili ufak bir araştırma yaptım. Baykan İlçemizde faaliyet gösteren Dişlinar Kalkındırma Kooperatifi tarafından 2 Ekim 2010’da “1.ZİVZİK NAR FESTİVALİ” düzenlenmiş olduğunu gördüm. 6 Ekim 2013’te de “2. ZİVZİK NAR FESTVALİ” düzenlenmiş. 7 Aralık 2015’te ise “3. ZİVZİK NAR FESTİVALİ” icra edilmiş.
ZİVZİK, Şirvan’a bağlı bir köy adıdır. Türkçeleştirilen köy isimleri kapsamında adı DİŞLİNAR olmuştur. Meşhur olan Nar da ZİVZİK NARI olarak bilinir. İnce kabuklu, tatlı ve suyu bol bir tür olan ZİVZİK NARI, gerçekten belki dünyada üretilen NARLARIN EN GÜZELİDİR. Böyle güzel bir meyvenin tanıtılması için festival düzenlenmesi, turizme katkı sağlamak yanında İlimizin ekonomisi açısından da önemli bir etkinlik olarak kabul edilmelidir. Nedense ZİVZİK NAR FESTİVALLERİ de unutuldu gitti.
Söz ZİVZİK NARINDAN açılmışken, bir anekdot sunarak, okuyucularımızı tebessüm ettirelim istedik. Bilindiği gibi, şehrimizde Arapça tedrisat yapan çok sayıda medreseler vardır. Bu medreselerden birine ziyaretçi olarak giden bir hemşerimize, medrese hocası önündeki mangalda küllenmiş olan ateşi eşelerken, espri yaparak meşhur bir deyimi kullanmış ve:
-EN NAR-U İFYEYKETEŞŞİTE-İ! demiş.
Yani:
-ATEŞ, KIŞ MEVSİMİNİN MEYVESİDİR! demek istemiş.
Arapça kelime dağarcığı kıt olan medresedeki ziyaretçi ARAPÇA (NAR) ile Türkçe NAR’I karıştırmış. Hoca’nın, NAR MEYVESİNİ kastettiğini zannetmiş ve söylenmiş:
-Hele de, ZİVZİK NARI olursa!
Oysa nar meyvesinin ARAPÇA ADI (RUMMAN)DIR.
Medrese hocası, bunun üzerine ne demek istediğine açıklık getirmiş ve gülüşmüşler…
Evet, (NAR FESTİVALLERİNE NE OLDU), DİYEREK YAZIMIZI NOKTALAYILIM.