Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ahmet ARITÜRK
Ahmet ARITÜRK

YEMEN TÜRKÜSÜ!!!

7 Aralık 2018 Cuma günü Diyanet İşleri Başkanlığının talimatları doğrultusunda Türkiye genelinde Cuma namazı kılınan bütün camilerde ve mescitlerde namaz sonrasında YEMEN için yardım toplandı. Şehrimizdeki camilerde de yardım toplama kampanyasına destek verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı yanı sıra illerde müftülükler de hemen her Cuma günü başka nedenlerle yardım topladıkları için vatandaşlar artık bu yardım işlerini pek kale almıyor, sıcak bakmıyor. Çünkü toplanan yardımların amacına uygun kullanılıp kullanılmayacağı konusunda tereddütleri var. Diyanet Vakfı kanalıyla toplanan bu yardımlar kimi iddialara göre, bazen lüks makam araçları alımı, lojman yapımı ve benzeri, amacına uygun olmayan işler için kullanılıyor! Bunun için YEMEN gibi hassas bir konu için yardım toplanması işine de cemaatler genelde sıcak bakmamış olabilirler. Toplanan yardımların amacına uygun kullanılacağına inançları olsa millet olarak YEMENLİ KARDEŞLERİMİZ için camilerde toplanan yardımın, toplananın 2-3 katı olacağı kanaatindeyiz. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülükler her Cuma günü yardım toplamak yerine YEMEN gibi gerçekten önemli konularda yardım toplayacak olurlarsa, bu çok daha inandırıcı olacağı gibi, toplanan yardım miktarının da katlanmasına yol açacaktır. Öyle zırt-pırt her hafta para toplamak Diyanet İşleri Başkanlığına da, Müftülüklere de yakışmaz, insanlarımıza da kötü örnek olur DİLENCİLİK RUHUNU AŞILAR, ciddiyetin yitirilmesine yol açar!

Yemen’e yardım toplanması, elbette çok isabetlidir. Müslüman olan bu ülkeyle çok yakın tarihi bağlantılarımız vardır. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğunun toprakları hükmünde olan Yemen, on binlerce vatan evladımıza mezar olmuştur. 400 yıl boyunca Osmanlıların egemenliğinde kalan YEMEN’de,tamamen dış müdahalelerle 11 Ekim 1911 tarihinde   egemenlik hakkımız saklı kalmak kaydıyla,özel bir yönetim kurulmasına karar verilmişti. Ancak, 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 16. Maddesine göre, Yemen ve Asir’deki Osmanlı kuvvetlerinin en yakın İtilaf devletleri garnizonlarına teslim olmaları gerekiyordu. Yemen Valisi Mahmud Nedim Bey ise, merkezi hükümetten resmen emir almadıkça İtilaf ordularına teslim olmaktan kaçınıyordu. Aynı görüşü paylaşan YEMEN İMAMI Yahya da, İstanbul’dan özel bir memurun gönderilmesini şart koşuyordu. Bunun için Mütareke hükümlerini kendilerine bildirmek üzere yüzbaşı Ömer Subhi Bey gönderildi. Ancak Subhi Bey’in de gelmesi durumu değiştirmemiş, Mahmud Nedim Bey, zaman kazanmak için olsa gerek, bu kere Dahiliye Nezaretinden kesin bir emir gelmedikçe teslim olmayacağını ilgili makamlara bildirmişti. 

Yemen İmamı Yahya bin Hamideddin de, Yemen’in İtilaf devletleri tarafından işgaline razı olmadığı gibi, Osmanlı birliklerinin kesinlikle teslim olmasını istemiyordu. Birinci Dünya Savaşı sırasında gerek hükümet ve gerekse ordu nezdinde, siyaseten ve maddeten çok büyük yardımlarda bulunmuştu. Bu süre içinde hiç bir yabancı devlet veya Osmanlı Devleti’ne düşman bir devletle münasebete geçmedi. İmam Yahya,yabancılar tarafından yapılan her türlü teklifi reddetti. O, ordunun ve idarecilerin İngilizlere teslim olmasıyla, memleket için doğacak büyük mahzurlar ve vahim sonuçlara dikkat çekiyordu. Onlara, teslim olmaları durumunda meydana gelebilecek her türlü sorumluluğu üzerine alarak, durumu vilayet makamı ve ordu kumandanlığı ile tüm yerleşim birimlerine tebliğ etti.O, tek bir neferin bile Yemen’den ayrılmaması taraftarıydı. Bu tutumuyla Yemen,Türkülerimize bir ağıt olarak işlenmiş, her hatırlandıkça yürekler yanmıştır.

Aşılan birçok badirelerden sonra 1962 yılında resmi adı Yemen Cumhuriyeti olan ülke kurulmuştur. Yemen, insanlığın en eski medeniyet merkezleri arasındadır.

İşte bu KARDEŞ ÜLKE YEMEN’DE 2015 yılında ortaya çıkan iç karışıklıkların sonucu olarak büyük bir insani kriz ile karşı karşıya kalınmıştır.  Yaklaşık 18 milyon 800 bin kişi insani yardım veya korumaya ihtiyaç duyarken; Yemen halkı, gıda yetersizliği ve sağlık sorunları nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veriyor. Çocuklarda yetersiz beslenme oranı, dünyadaki en yüksek oranlardan biri.

Dünya Gıda Programı’nın raporuna göre 27 milyon 400 bin nüfuslu Yemen’de 2 milyon 100 bini çocuk, 4 milyondan fazla insan akut beslenme yetersizliği yaşıyor. Sağlık tesislerinin ise sadece yüzde 45’i hizmet verebiliyor. Ekim 2016’dan beri 274 sağlık tesisi hasar görmüş ya da yok edilmiş durumda. Yaklaşık 14 milyon 800 bin kişi temel sağlık ihtiyaçlarından yararlanamamakta ve 8 milyon 800 bin kişi sağlık hizmeti götürülemeyen bölgelerde yaşamakta.

Evet ve maalesef dış oyunların tezgahları sonucu YEMEN’de sözün tam anlamıyla bir dram yaşanmaktadır. Yüz yılı aşan türküsünü hala dillendirdiğimiz YEMEN’E ve YEMENLİ KARDEŞLERİMİZE elbette el uzatılmalıdır. Birçok savaşlarda omuz-omuza uğruna kan döktüğümüz YEMEN, KANKASI (KAN KARDEŞİ) hükmünde olan Türkiye Cumhuriyetinin yardımlarını bekliyor. Zorda olsa dahi, bu millet, ekmeğini kardeş ülkelerle paylaşmayı bilir. Bunu hep ispatlamıştır.

Yazımızı,aradan yüz yıldan çok zaman geçmesine karşılık hala dillerden düşmeyen ve adeta zihinlerimize kazınmış olan YEMEN TÜRKÜSÜYLE NOKTALIYORUZ:

Havada bulut yok bu ne dumandır
Mahlede ölü yok bu ne şivandır

Şu Yemen elleri ne de yamandır

Eli Yemendir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir

Kışlanın ardında üç ağaç incir
Kolumda kelepçe boynumda zencir
Zencirin yerleri ne yaman sancır


Burası Huş’tur yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir

Kışlanın ardında sıra söğütler
Zabitler oturmuş asker öğütler
Yemene gidecek bu koç yiğitler

Eli Yemendir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir

Kışlanın ardında redif sesi var
Bakın çantasına acep nesi var
Bir çüt kundurası bir al fesi var

Burası Huş’tur yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir

Kışlanın ardını duman bağladı
Analar babalar kara bağladı
Yemene gidene herkes ağladı

Eli Yemendir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir

Kışlanın ardında yüzüyor kazlar
Ayağım ağrıyor yüreğim sızlar
Yemene gidene ağlıyor kızlar

Burası Huş’tur yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir

Kışlanın ardında bir kırık testi
Askerin üstüne sam yeli esti
Gelinlik tazeler umudu kesti

Eli Yemendir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir

TAŞLAMALAR

(SALLA BAŞI AL MAAŞI)

DEMİŞ HER KİM DEMİŞSE

ÖYLE YAPMALI ELBET

MUHATABIN MEMİŞ’SE

KONUŞMAYA NE GEREK

EL KALDIRIP, EL İNDİR

MAAŞIN DA EKSİLMEZ

KONUŞANLAR GİBİDİR

BU VATANI KURTARAN

ARSLAN SEN Mİ OLACAN

ARSLAN BİR TANE OLUR

KORKMAZ MISIN ARSLANDAN

YATAĞINDAN BELLİDİR

DENİLMİŞ ARSLAN İÇİN

BİN ODALI SARAYI

YAPMIŞIZ BUNUN İÇİN

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER