Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

HER ALANDA, MÜMKÜN MERTEBE DIŞA BAĞIMLI OLMAMALIYIZ!..

Hangi ihtiyaç alanında olursa olsun mümkün mertebe dışa bağımlı olmama noktasını en azami ölçüde önemsemeliyiz ki, bazı alanlardaki bağımlılıklardan kurtulmuş olalım. Şüphesiz; bir ülke için savunma sanayinde başka ülkelere bağımlı olmama durumu daha çok önem taşımaktadır ve Rusya’dan S-400 füzeleri satın almamız nedeniyle yaşanan olumsuzluklar, bu görüşü teyit etmektedir. Bu satın alım nedeniyle bizi F-35 savaş uçakları programından çıkaran ABD’, komşu ülkeyle yakınlaşıyor olmamızdan rahatsızlık duymaktadır. Yıllardır müttefik ve stratejik ortak diye ifade edilen ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde ülkemiz için tehdit teşkil edebilecek bir oluşuma destek vermekte olduğu ve beklentilerimiz için oyaladığı ise, ilgililerimizce ifade ediliyor.

Sadece kendi çıkarlarını düşünmekte olan emperyal güçlerin ticari bağlamda birbirleriyle rekabetleri varsa da, bu rekabeti birbirlerine zarar verecek boyutlara taşımadıkları Suriye sorununda da kendini göstermiş oldu. Bu nedenle keşke ne Rusya’nın S-400’lerine, ne de ABD’nin F35’lerine ihtiyacı olan bir ülke olmasaydık derken, önemli ihtiyaç kalemlerini kendi bünyemizde üretmedikçe dışa bağımlılıktan kurtulmamızın mümkün olmayacağının da altını çizmek isterim. Bunu söylerken, ister istemez aklıma yine tarım sektörümüz geldi. Bir zamanlar söz konusu sektör sayesinde dünyanın kendi kendine yeterli 7 ülkesinden biriyken bugün başta buğday olmak üzere birçok tarımsal ürünü daha başka ülkelerden ithal etmek mecburiyetinde kalmamız, çok üzücü ve o kadar da düşündürücü bir durumdur. Öyle ya, başka ülkelerin sahip olmadığı bir tarım potansiyeline sahip olduğumuz halde, takip edilen yanlış politikalar yüzünden kendi kendimize yeterli olma sıfatından çıkarak başka ülkelere bağımlı hale getirilmemiş olmamız, nasıl üzmesin ve düşündürmesin ki?.. Şu halde, her şeyi kendi bünyemizde tedarik edebileceğimizi kanıtlamak için evvel emirde tarım sektörüne içine düşürülen çıkmazdan çıkarmak gerekmektedir. Bu beklentinin gerçekleştiğini görmeden, başka alanlardaki ihtiyaçlarımızı mümkün mertebe kendi bünyemizde karşılayabilme başarısına ulaşacağımıza ihtimal vermediğimi bir kere daha ifade ediyorum. Bazı ihtiyaç kalemlerini başka ülkelerden ithal etme durumu vardır ve örneğin petrol ürünlerinin büyük bölümünü başka ülkelerden almak mecburiyetinde kalmamızdır. Çünkü, ürettiğimiz petrol çok azdır ve bunu söylerken petrol aramalarında çok yetersiz kaldığımızı da vurgulamak isterim..

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER