Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir’in Kaleminden: Siirt’in Eski Bağları

-Genelde kurak olan Siirt’in,

-Genelde kurak olan Siirt’in, üç tarafını çepeçevre sarmış eski bağlarının arasına, serpilmiş ender sayıdaki bostanlar, “sahriç” adı verilen yeraltı kanallarından sularını alır ve üzüm, fıstık, badem vs. başta olmak üzere, genellikle meyve yetiştirilen bağlardan farklı olarak, sulama marifetiyle; ıspanak, biber, patlıcan gibi sebzelerin yetiştiği birer bahçe niteliğindeki bu bostanlarda, bilhassa sebzelerin yıkanması için oluşturulmuş havuzlar bulunurdu.

-Bağ sakinleri, şehirden bayağı mesafede olan bağlarında gerek piknik yapıp, gerekse bağlarının işlerini düzene koyarken, bilhassa içmek ve yemekte kullanmak için ihtiyaç duydukları suları, su kaplarını verdikleri çocuklara doldurtup, taşıtarak, bu bostanlardan karşılarlardı.
-O zamanlar, hemen hemen her ailenin ya da aile yakınlarının kendine ait bir bağı vardı. Üzümün en tatlısından en siyahına ve mayhoşuna varıncaya kadar; sinceri, beniteti, tayfi vs. gibi enva-ı türlüsü yetiştirilirdi. Mevsiminde sepet sepet üzümler, taşınır ev halkının yanı sıra; konu komşuya ikram edilirdi. Üzüm verimi biraz fazlaca olan bağlardan toplanan üzümlerden, Arapça “Harire” adı verilen pestillerle, genellikle cevizli, bazen de bademli sucuklar yapılır, bu sucuklardan bir kısmı, özellikle çocuklara dağıtılarak, çocuklar sevindirilirdi. Üzüm asmalarının yanı sıra, fıstık ağaçları başta olmak üzere, hemen hemen her bağda birkaç badem ağacı, incir, mişmiş dediğimiz ufak ama çok tatlı kaysı veren ağaçlar, ufak ve tatlı armutların yanı sıra, geç mevsimde meyve veren iri armutlar gibi, çeşitli meyve ağaçları bulunurdu. Burada amaç, ev halkının tüketimine dönük olduğu için, bağlar bu kadar farklı ağaçlarla çeşitlendirilmişti. Zira bağlar, ev halkının hem bir dinlence yeriydi hem de özellikle çocuklar başta olmak üzere, piknik amaçlı özel ve müstakil eğlence mekanlarıydılar. Bağa gidiş ve gelişlerdeki genelde yayan yapılan yolculuklarda bile çocuklar yollarda hoplar zıplar eğlenirlerdi. Yapılan üretim satış ve ticaret amaçlı olmadığı için mümkün olan farklı farklı ağaçlar tercih edilirdi. Fazla gelen ürünler; mutlaka komşu ve akrabalara dağıtılır, misafirliğe gelenlere de; ayrıca ikram edilirdi.
-Siirt’in etrafını süsleyen bağlar, bir zamanlar Siirt’in havasını güzelleştirdiği gibi, ailelerin piknik, çocukların ise oyun alanıydı. Bu bağlarda yetişen ürünler ise; insanların birbirine ikramı arttırır, bu vesileyle dostluk ve kardeşliği pekiştirirdi.