Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

AYET-İ KERİMELER VE HADİS-İ ŞERİFLER IŞIĞINDA ŞEHİTLİĞİN TANIMI!

18 Mart Şehitler Günü, aynı zamanda, ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN DE  YILDÖNÜMÜDÜR. Dünya tarihine (ÇANAKKALE GEÇİLMEZ) deyimini altın harflerle yazdıran tarihimizin bu şerefli ve onurlu sayfası dolayısıyla istedik ki, muhtelif ÂYET-İ KERİMELERİN VE HÂDİS-İ ŞERİFLERİN MEALLERİNİ SUNARAK ŞEHİTLİĞİN ÖNEMİNİ VURGULAYALIM.

İşte, Şehitlikle ilgili bazı âyet-i kerimelerin meâli- âlileri:

*“Eğer Allah yolunda öldürülürseniz veya ölürseniz, Allah’ın size lütfedeceği mağfiret ve rahmet onların biriktirdiklerinden daha hayırlıdır. Andolsun, ölseniz de öldürülseniz de muhakkak ki Allah’ın huzurunda toplanacaksınız.” (Ali İmran, 3/157-158)

*“Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanmayın. Aksine onlar diri olup Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar. Allah’ın lütfundan kendilerine vermiş olduklarıyla sevinç içindedirler ve arkalarından henüz onlara kavuşmamış olanları, kendilerine bir korku olmayacağı ve üzülmeyecekleri üzere müjdelerler.” (Ali İmran, 3/169-170)

*“… Şüphesiz hicret edenlerin, yurtlarından çıkarılanların, benim yolumda kendilerine eziyet edilenlerin, çarpışanların ve öldürülenlerin kötülüklerini örtecek ve kendilerini altından ırmaklar akan cennetlere sokacağım. Bu Allah katından bir karşılıktır. Karşılığın en güzel olanı Allah katındadır.” (Ali İmran, 3/195)

*“Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyin. Aksine onlar diridirler ancak siz fark edemiyorsunuz.” (Bakara, 2/154)

*“O halde, dünya hayatını ahret hayatı karşılığında satanlar, Allah yolunda çarpışanlar. Kim Allah yolunda çarpışır sonra öldürülür veya üstün gelirse ona büyük bir ecir vereceğiz.” (Nisa, 4/74)

*“Allah, Allah yolunda çarpışıp öldüren ve öldürülen müminlerden, karşılığı cennet olmak üzere, mallarını ve canlarını satın almıştır. Bu O’nun üzerine, Tevrat, İncil ve Kuran’da vadedilmiş olan bir haktır. Allah’tan daha çok ahdine vefa gösterebilen kim vardır? Şu halde yapmış olduğunuz bu alışverişinizden dolayı sevinin. İşte büyük kurtuluş budur.” (Tövbe, 9/111)

*“Allah yolunda hicret edip sonra öldürülen veya ölenlere gelince; Allah onları muhakkak güzel bir rızıkla rızıklandıracaktır. Şüphesiz Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır.” (Hacc, 22/5

*“İnkâr edenlerle (savaşta) karşı karşıya geldiğinizde hemen boyunlarını vurun. Sonunda onları yenik düşürüp üstünlük sağladığınızda (esirleri) sıkı bağlara bağlayın. Artık bundan sonra ya lütufta bulunu(p serbest bırakı)n veya fidye karşılığı salıverin. Savaş ağırlıklarını bırakıncaya kadar (böyle sürdürün). İşte böyle. Allah dileseydi onlardan öç alırdı. Ancak sizi birbirinizle imtihan etmek için (böyle emrediyor). Allah yolunda öldürülenlerin ise (Allah) amellerini boşa çıkarmayacak.” (Muhammed, 47/4)

İşte, Şehitlerle ilgili bazı Hâdis-i şeriflerin meali âlileri:

*Bir gün savaşmak üzere peygamberimize gelen bir kimse: “Savaşayım mı? Yoksa iman mı edeyim?” diye sorduğunda, Peygamberimiz “Önce iman et, sonra savaş” demiştir. Bunun üzerine o kişi şahadet getirerek iman ettiğini ifade etmiş ve katıldığı o savaşta şehit olmuştur. Bu kimse için Peygamberimiz (as) “Az amel işledi, çok mükâfat kazandı.” buyurmak suretiyle şehit olmanın insan için ne kadar değerli olduğunu, insana büyük bir mertebe kazandırdığını işaret etmişlerdir.

*Kıyamet günü üç grup insan şefaat eder: Peygamberler, sonra âlimler, sonra da şehitler.

*“Cennete giren hiçbir kimse yeryüzündeki bütün şeyler kendisinin olsa bile dünyaya geri dönmek istemez. Sadece şehit, gördüğü itibar ve ikram sebebiyle tekrar dünyaya dönmeyi ve defalarca şehit olmayı ister.”

Aziz milletimize armağan ettikleri büyük zaferin 105. yılını kutlamakta olduğumuz Çanakkale Savaşlarının Şehit ve gazileriyle, bütün Şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz ruhları şadolsun…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER