Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir’in Kaleminden:Bölgemizde Tepinen Büyük Fil ABD İle Tüccar Çin Arasındaki Alan Mücadelesi

-Yıllardır sürdürdüğü, “Büyük Ortadoğu

-Yıllardır sürdürdüğü, “Büyük Ortadoğu Projesi” ile ta; Asya’nın güneydoğusundaki Pakistan’dan başlayıp, Afrika’nın kuzeybatısındaki Tunus’a varıncaya kadar uzanan, dünyanın petrol ve doğalgaz kaynakları bakımından en zengin bölgesi olan İslam coğrafyasının kalesi Ortadoğu’yu ve çevresindeki bir dizi Müslüman ülkenin yer aldığı coğrafyayı ve bu coğrafyadaki ülke ve toplumları darmadağın etmeye çalışan; buradaki farklı insan topluluklarını tahrik ve tertiplerle provoke ederek; birbirine saldırtan, oluşturduğu savaş ve kaoslarla can derdine düşürdüğü ülkelerdeki; başta petrol, doğalgaz, su kaynakları ve verimli topraklar gibi doğal zenginlik babındaki başta birçok kaynak ve imkanını kolayca sömürmeye devam eden, tekrar tekrar alevlediği fitneler PKK ile sahte muhalif İran vs. gibi ülke ve terör örgütleri eliyle onlarca yıldır sürmesini sağladığı ve bir türlü bitmeyen savaş ve çatışmalar nedeniyle, bölgedeki ve çevredeki ülkelere; sürekli silah mühimmat ve savaş ekipmanları satan dünyanın zamane nemrudu ABD ile;
-Asya’nın en güneydoğusunda yer alan, tarihteki Çin seddi ve İpekyol’unun kurucusu, kalabalık ve üretken nüfusuyla tekrar üretim üssü haline gelip, dünya ticaretindeki tacı ABD den alabilecek ölçek ve kapasitedeki tek ülke olan, Çin arasında kıyasıya bir rekabet sürmektedir.
-Savaşlar ve çatışmalar gibi yıkıcı yöntemlerle; Ortadoğu ve çevresinde alan hakimiyeti kurarak sömürneye çalışan ABD’nin aksine; Çin, tekrar oluşturmaya ve canlandırmaya çalıştığı ticaret yolları ve lojistik tesisler eliyle, bölgemizi ticareten geliştirip ihya etmeye çalışmaktadır. -Bir anlamda , “Demir İpek Yolu” diye adlandırılan (Hızlı trenlerle yük taşımacılığı yapılacağı için), modern İpek Yolu. Ayrıca; tesis edilen bir dizi devasa modern limanlardan; Pakistan ve Hindistan’dan; Basra Körfezi ve Kızıldeniz üzeri Akdeniz’e Avrupa’ya uzanacak modern “Baharat yolu” diye bileceğimiz denizel alanlar, ticareten Çin eliyle desteklenmeye ve dizayn edilmeye çalışılmaktadır.
Savaşçı vahşi Amerika karşısında, ılımlı ve barışçı Çin. Bakalım kim kazanacak. Benim gönlüm, en azından bir süreliğine Çin ‘den yana. Çünkü ABD silah ve savaşla bölgemizi kan gölüne çevirirken, Çin işin ticaretine bakmaktadır. Tabi; şimdilik.