Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Adalet Bakanlığına Hasta Tutukluların Durumlarını Sordu

Siirt milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, hasta tutuklular Abdulhalim Kaya, Mehmet Emin Çam, Methi Aykaç ve Mesut Tanış’ın durumunu Adalet Bakanlığı’na sordu.

Siirt milletvekili Sabahat Erdoğan

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü ‘nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Sabahat ERDOĞAN SARITAŞ/Siirt Milletvekili

Yüzlerce hasta tutuklu ve hükümlü cezaevlerinde adeta yaşam savaşı verir hale getirilmiştir. Hasta tutuklu ve hükümlüler sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi vermekte ve ne yazık ki pek çok hasta tutuklu ve hükümlü hastalıklarının cezaevi koşullarında tedavi edilememesinden kaynaklı yaşamlarını yitirmeye de devam etmektedir. Sağlık durumları kritik olan; Abdulhalim Kaya, Methi Aykaç, Mehmet Emin Çam ve Mesut Tanış tedavileri yapılamadığı ve cezaevinde kalabilecek durumları kalmadığından kritik evreye girmişlerdir.

Abdulhalim Kaya; Elazığ R Tipi Cezaevi’nde 81 yaşında, yüzde 93 engelli, demans, kalp ve birçok ağır hastalığının yanı sıra tek böbrekle yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Methi Aykaç; Patnos L Tipi Cezaevi’nde, 70 yaşında. Sağ böbreğinde yetmezlik, nefes darlığı problemleri mevcut.  Aykaç’ın ağır hastalıkları nedeniyle sürekli olarak tetkik ve tedavilerinin aksatılmadan sürdürülmesi gerekiyor ancak tam teşekküllü hastanelerden uzak olması bunu engelliyor.

Mehmet Emin Çam; Batman Beşiri Cezaevi’nde, 72 yaşında. Duyam yetisini kaybetmiş, her iki kulağına cihaz takılı. Siirt ve Diyarbakır araştırma hastanelerindeki tetkikler sonucunda beyninde ur olduğu tespit edilmiştir. Böbreğindeki kistler sürekli olarak oluşmaya devam etmektedir. İşitme problemi mevcut ve iki yıla yakındır sağ kulağında duyma sorunundan kaynaklı yakınında yüksek sesle konuşulsa dahi duyma zorluğu yaşıyor.

Mesut Tanış; Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlik Cezaevi’nde, 45 yaşlarında. 9 yıldır tutuklu olan Tanış’ın kalp rahatsızlığı, şekeri, tansiyonu bulunmakta. Ailesi son görüşmede kanser riskinin de belirdiğini ifade etmiştir.

Bu bağlamda;

1- Gerekçede adı geçen cezaevlerinde toplamda kaç hasta tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır?

2- Bakanlığınız; Abdulhalim Kaya, Methi Aykaç, Mehmet Emin Çam ve Mesut Tanış  isimli tutukluların durumundan haberdar mıdır?

3- Bu tutukluların tedavilerine ilişkin süreç nasıl işlemektedir, düzenli revir ve hastaneye gidişleri sağlanmakta mıdır?

4- İsmi geçen hasta tutukluların kronikleşmiş onlarca hastalığı bulunmasına rağmen tahliye başvurularının reddedilme gerekçeleri nelerdir?

5- Cezaevinde bulunan hasta tutuklu ve hükümlülerin kaçı tahliye başvuru yapmış, kaçının başvurusu olumlu sonuçlandırılmıştır? Tahliye başvurusu reddedilmiş kaç hasta tutuklu ve hükümlü cezaevinde yaşamını yitirmiştir?

6- Cezaevinde kendi yaşamını idame ettiremeyecek duruma gelmiş olan yüzlerce hasta tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Bakanlığınızın bu durumda olan tutuklu ve hükümlülere karşı başlatmış olduğu herhangi bir tahliye çalışması var mıdır? Bu durumda olan tutuklu ve hükümlülerin tahliye olmalarındaki yasal engeller nelerdir?

7- Hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliye edilebilmeleri için gereken koşullar nelerdir?